Affiliate

Affiliate marketing

Šta je to i kako radi ?

Affiliate=partner

Affiliate marketing=partnerski marketing

 

Jeaffilate-marketing08dna prosta definicija affiliate marketinga :

Affiliate marketing se bazira na principu promocije, preporuke tuđih proizvoda tj. upućivanja potencijalnog kupca na sajt za prodaju ili ka konkretnom proizvodu koji prodaje neko drugi. Uloga affiliate (partnera) nije da direktno izvrši prodaju nekog proizvoda, već da potencijalnog kupca uputi ka proizvodu. A kada kupac kupi proizvod affiliate (partner) dobija proviziju od ostvarene kupovine , time ujedno to predstavlja i zaradu  za affiliate (partnera).

Ovo je definicija koja je bitna za razumevanje posla u SFI kompaniji i kako se ostvaruje zarada.

Pokušaču da maksimalno pojednostavim kako funkcioniše SFI affiliate program i osnovni princip zarade. Naravno ovaj princip apsolutno je primenjiv i za mnogobrojne druge affiliate programe.

affilate-marketing06

JEDNOSTAVAN PRIMER:

Da bi ste radili kao affiliate (patner) morate se pridružiti nekom affiliate programu. U ovom slučaju govorimo o pridruživanju u SFI kompaniju. Sama registracija u SFI je veoma jednostavna i BESPLATNA. Kad ste izvršili registraciju u SFI automatski ste postali i SFI affiliate (partner). Svaki affiliate marketing program ima svoje određene proizvode ili usluge koje nudi svojim affiliate-partnerima za promociju. U ovom slučaju SFI vama nudi preko 73.000 različitih proizvoda koje možete promovisati, znači NE PRODAVATI proizvod jer to nije vaš zadatak. U ovom našem primeru izabraćemo za promociju jednu knjgu  (nevažno je koja je knjiga u pitanju) Kada smo odabrali knjigu kao proizvod koji promovišemo mi dobijamo i jedinstveni affiliate link koji sadrži naše podatke. Promociju recimo radimo preko našeg bloga. Napišemo kraći tekst o knjizi u svrhu promocije i postavimo naš affiliate link. Svako ko klikne na naš affilate link biće upućen na stranicu gde se prodaje ta knjiga. Ako se ostvari prodaja tj. ako neko ko je kliknuo na naš affiliate link i kupio knjigu na stranici za prodaju, mi automatski ostvarujemo proviziju odnosno zaradu.

affilate-marketing02-radni

Kolika je provizija sve zavisi od samog prodavca koliki je iznos spreman u vidu provizije da podeli sa svojim affiliate-partnerima. Za samu prodaju transport, pakovanje, reklamacije i sl. u našem primeru zadužen je SFI i sam prodavac tako da vi kao affiliate-partner nemate ništa sa tim delom.

Primer matematički izraženo:

Cena prodate knjige = 10 $

Affiliate provizija = 30%

Vaša zarada iznosi = 3 $

NAPOMENA: cena i provizija dati su samo kao primer! Svaki artikal ima drugačiju i cenu i proviziju koju ostvaruje affiliate-partner.

SFI kompanija pruža mnogo više načina zarade a o tome možete više saznati ako se BESPLATNO registrujete i postanete SFI affiliate-partner.

One Response to “Affiliate”

  1. Marija says:

    ovo je super