OGLAŠAVANJE – kreativnost

OGLAŠAVANJE=KREATIVNOST

Vrlo često kod početnika u internet marekting, javlja se problem jer im oglašavanje ne daje dovoljno dobre rezultate ili čak ne daje nikakve razultate. Obično svi kažu pa ja se oglašavam ali nema rezultata. To što novi članovi nazivaju oglašavanjem je obično fizikalisanje i svodi se na postavljanje oglasa na neku društvenu mrežu. Bilo da se malo ili mnogo oglašavaju, bilo da je to besplatna ili plaćena metoda taj proces je opet obično fizikalisanje. Da bi se uspešno oglašavali potrebna je kreativnost. Niko vas ne može naučiti da budete krativni to je jedna vaša lična crta koju sami morate da razvijate. Internet mareketin ne zahteva da imate bilo kakve posebne veštine visoke škole, fakultete, doktorate, što je isti slučaj i sa oglašavanjem. Ali ono što definitivno morate da imate i da razvijate je KREATIVNOST.

Tehnički gledano kada neko kaže da mu oglas ne donosi rezultate to je već sasvim dovoljan znak da se nešto mora menjati. Menjajte tekst oglasa , sliku oglasa, vreme objavljivanja oglasa, učestalost objavljivanja oglasa, menjajte i oglasna mesta. Veoma veliki broj različitih parametara utiče na produktivnost i efikasnost postavljenog oglasa. To je proces koji se stalno menja i usavršava. Ne postoji magični oglas koji sam po sebi donosi fantastične rezultate i samo ga treba negde postaviti pa da posao bude rešen NE,definitivno zaboravite na to.

Od samog oglašavanja(obično kod nas pojam oglašavanja vezan je za postavljanje oglasa) mnogo su bitnije stvari koje prethode oglašavanju i stvari koje treba da se dese nakon oglašavanja.

Naravno da po prirodi stvari sama kreacija oglasa i slike koja ide uz oglas su prve početne stvari na koje treba obratiti veoma mnogo pažnje jer taj deo određuje početnu efikasnost naše oglašivačke kampanje. Ako te dve stvari tekst i slika nisu dovoljno efikasni naša oglasna kampanja već u samom startu pada u vodu pa tako sve i da se oglašavamo sa plaćenim metodama efekat je veoma slab ili nikakav.

Tu treba da uložimo našu krativnost i to je proces koji traje, vrlo teško će neko ko nema iskustva odmah iz prve da posloži sve ovo i da ima fantastičan uspeh. Za to treba vremena i mnogo tekstova i slika da se postave, menjaju, da se testira kako bi se dobio željeni rezultat. Jer da je to tako lako i da se sve postiže jednim klikom i bez truda gde bi nam bio kraj.

Naravno i druga faza nakon postavljanja oglasa je veoma važna a ona u stvari definiše šta mi želimo da postignemo sa našim oglasom koji smo negde postavili. Kakvu akciju želimo da posetilac uradi kada vidi naš oglas. U SFI imamo dva moguća rešenja koja se primenjuju, prvi je da se u naš oglas postavi naš direktni link koji vodi na stranicu za učlanjivanje i drugi način je da se posetilac preko našeg oglasa odvede na naš blog.

U prvom načinu posetilac nema nikakav dalji izbor i sve se svodi na to da li će popuniti registracionu formu ili ne i tu se taj deo procesa oglašavanja završava.

Drugi način usmeravanje posetioca na naš blog je veoma važan deo jer on ima presudan značaj da posetilac dovrši/kompletira akciju koju mi želimo da se ostvari, a to je naravno klik na registracioni link i sama registracija.

blog-01

Upravo blog pruža puni potencijal za vašu kreaciju jer to je vaš teren i tu ste vi onaj koji diktira sve akcije i sva dešavanja. Da bi to bilo efikasno morate biti kreativni i načiniti blog mestom koje će u potpunosti zainteresovati i ubediti posetioca da ste vi odnosno vaša ponuda ili usluga upravo ono što nejmu treba upravo ono što je on tražio.

Mnogi pčetnici prave greške jer njihovi blogovi su potpuno šturi sa sadržajem i sve se svodi na par mršavih rečenica i par sličica. Razmislite i sami da li bi vi odabrali nekog ko ima par rečenica i ko vam tako nudi nekakav posao ili blog koji odiše informacijama podacima promo sadržajem koji već unapred ima spremne odgovore na vaša pitanja u vezi posla ili ponude, blog koji vam na prvi pogled već uliva poverenje.

Morate znati da potencijalni posetioci vrlo često pre nego što se odluče da se negde učlane ili da prihvate neku ponudu, obilaze mnoštvo sajtova/blogova koji imaju istu ponudu. Znači da morate voditi mnogo računa o tome da vi imate konstantno konkurenciju u vašem poslu.  Upravo zbog toga nekom ništa ne polazi za rukom a drugima posao ide sasvim dobro a svi se oglašavaju na istim mestima.

Sve ovo važi i za besplatno i za plaćeno oglašavanje bez kreacije i dobre organizacije nigde nema uspeha. To su stvari koje se stiču upornošću radom i iskustvom.

Psihologija

Često se čuje kako je zasićenje tržišta, kako u grupama ima veoma veliki broj oglasa iste ponude tj ponude za isti posao, to je stvar psihologije. Te stvari su takve kave su i na njih ne treba gledati na takav način već sve to treba posmatrati kao konkurenciju i preuzeti korake kako bi vi bili konkurentniji od ostalih.

Postavite sebi pitanja “Zašto bi neko poželeo da klikne na moj oglas?” , “Zašto bi neko poželeo da se registruje preko mog linka?”, “Zašto bi neko imao poverenja u moju promociju/ponudu?” kada pronađete odgovor na ova pitanja vi ste definitivno na putu uspeha.

thing-people03

Prva stvar kada primetite da na nekom oglasivačkom mestu ima veliki broj konkurentnih oglasa jeste da izmenite vaš oglas. Konkretno nemojte stavljati slike na kojima ima SFI obeležja, takođe u samom oglasu nemojte pominjati o kojoj se kompaniji radi. Ovo bih definitivno preporučio svima koji se oglašavaju bilo ručno bilo plaćenom metodom a naročito ako je u pitanju Facebook oglašavanje. To je više psihološke prirode jer potencijalni posetilac kada vidi u obilju oglasa stalno ponavljajuću reklamu za neki brend (u ovom slučaju SFI) jednostavno izgubi interes i ništa ga posebno ne privlači da bi se odlučio da klikne na naš oglas. Čak mu je sve to već podsvesno iritantno.

Znači definitivno trebamo uložiti dodatni napor na kreativnosti i originalnosti oglasa. On pre svega vizuelno treba da bude dovoljno atraktivan da naš oglas odmah izdvoji iz mase drugih oglasa koji su postavljeni. Ovde govorimo o popratnoj slici koju postavljamo uz oglas a ona nam upravo služi da bi naš oglas bio uočljiv. Naravno i ovo je process koji zahteva određeno vreme kako bi se sve posložilo a takođe treba napomenuti da je kompletan process konstantno podložan promenama i koliko god naš oglas bio dobar i takstualno i vizuelno sve ima svoj uspon i pad i vremenom prestaje da funkcioniše tj. ne donosi nam više željene rezultate. Naravno odmah krećemo u kreiranje novog uspešnog oglasa sa svim pratećim elementima koji našu ponudu čine dovoljno posebnom i dovoljno primamljivom za svakog potencijalnog posetioca.

Ovde nisam hteo da govorim o konkretnim tehnikama u stilu korak 1 pa korak 2 pa ovde treba kliknuti pa onda ovo …. niti je to bio cilj.

Tekst ima za cilj da vas podstakne da u posao uđete maksimalno posvećeni i angažovani a pogotovo što se tiče vaše originalnosti koja se postiže kreativnim radom.

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.