Razlika između plate i zarade u internet poslu

Često ljudi koji se po prvi put sreću sa internet poslom , mešaju pojmove plata i zarada. Sve bi to bilo savim u redu da je razlika samo u primeni različite reči. Problematika je mnogo dublja, a upravo ove dve reči PLATA i ZARADA opisuju i imaju sasvim različito značenje u praksi naročito kada je u pitanju internet posao. Pogrešno tumačenje i interpretacija ovih reči dovodi do zabluda i produbljuju nepoverenje u internet posao i internet zaradu.

PLATA je reč koja se ne koristi u internet poslu jer ona ima sasvim drugačije značenje i vezana je u glavnom za poslove koje radimo i susrećemo u običnom okruženju. Tako i pitanje nekog ko je nov u internet poslu, tipa kolika će da mi bude plata ili koliko ću da budem plaćen u prvom mesecu radeći neki interne posao upravo priilzilazi od pogrešnog poimanja i mešanja pojmova reči PLATA I ZARADA.

plata
Za platu radimo na običnim offline poslovima koje imamo u svakodnevnom životu. Plata je definisana po raznim kriterijumima koji kao krajnji cilj mogu da nam daju unapred informaciju koliko ćemo biti plaćeni dnevno, nedljno, mesečno. Kriterijumi za određivanje plate obično su vezani za samu firmu i delatnost sa kojom se bavi, težinom i složenošću posla, stručnom spremom, kvalifikacijama, vremenskim rasponom rada i ostalim raznim parametrima. Uglavnom kada se negde zapošljavamo mi već unapred znamo kolika će nam biti plata.

Upravo vođeni sa ovakvim načinom razmišljanja i konkretnog poslovnog iskustva mnogi početnici u internet poslu pokušavaju da na isti način dočaraju sebi i princip zarade na internetu. Tome ih još podstiču i osobe koje reklamirajući neku internet poslovnu ponudu obećavaju zarade 400-500$ (pa i više 🙂 ) na mesečnom nivou. To je veoma pogrešan pristup i obično se završava neuspehom i odustajanjem od internet posla jer se obično doživljava razočarenje i osećaj obmanjenosti i prevare.

ZARADA
Internet zarada počiva na sasvim drugačijem principu u odnosu na plate i obični svakodnevni posao. Prva stvar je da vas na internetu niko neće platiti za ništa. Za ostvarivanje zarade na internetu nije važno koliko imate godina, kavu stručnu spremu imate, da li radite u jednoj ili dve smene, da li radite puno radno vreme ili ne, da li radite iz svoje radne sobe ili garaže… Važno je da u internet poslu ostvajujete konkretne rezultate jer oni su jedino merilo koliko ćete zaraditi tj. kolika će vam biti zarada. Vi možete da radite i po 20h dnevno pa da zaradite manje od nekog ko radi 1-2h. U internet poslu bitno je voditi se pravilom raditi pametnije a ne više.

Početnici razumljivo uvek se interesuju o mogućoj visini zarade i tu obično i prave grešku postavljajući pitanje na koje NEMA pravog odgovora, a to je “koliko ću ja zaraditi u prvom mesecu“ ili “za koje vreme ću ja zaraditi 100-150$” Na žalost niko vam ne može dati konkretan odgovor jer to zavisi upravo i isključivo od samog pojedinca koji i postavlja takva pitanja.

Da bi ste kao početnik počeli da ostvarujete zaradu radeći neki internet posao, prvo morate znati da primenjujete niz tehnika koje zahteva taj internet posao. Takve tehnike se ne uče u školi ili na fakultetima pa vam za rad na internetu nisu ni potrebne određene školske struke i kvalifikacije.

Prednosti i mane offline posla
Pod offline poslom podrazumevamo standardne opšte poznate poslove koje susrećemo na svakom koraku u našoj životnoj sredini, i radimo ih za platu.
Osnovna prednost ovakvih poslova je u činjenici da mi već pre samog početka obavljanja posla znamo kolika će nam biti plata i uglavnom možemo da je očekujemo već po završetku našeg prvog radnog meseca.

Osnovne mane offline poslova su
– Gotovo uvek se radi o fiksnoj plati koja se retko povećava (retke povišice)
– Moguća kašnjenja u isplatama
– Mogućnost dobijanja otkaza
– Radite za drugoga i obično ste u podređenom položaju
– Izražen manjak slobode i kreativnosti
– Po pravilu uvek bićete manje plaćeni od onog realnog što ostvarite
– Itd …

Osnovna mana internet posla za svakog početnika je
– Nedefinisana visina zarade u prvom početnom periodu
– Sporiji početni rast zarade

Mnogi početnici upravo iz ova dva razloga odustaju i prave osnovnu grešku

Osnovne prednosti internet posla
– Realno visina zarade je neograničena
– Kada se posao razvije zarada se uvećava na mesečnom nivou
– Realna mogućnost ostvarivanja rezidualnog prihoda (prihod koji ostvarujete bez vaše konkretne akcije i rada)
– Nema šefa niti ste u podređenom položaju
– Sami kreirate svoje radno vreme prema vašoj želji i potrebama
– Posao može da se obavlja na različitim mestima shodno tome gde se u tom trenutku nalazite
– Itd …

Ovo je samo kratko objašnjenje i poređenje pojmaova PLATA i ZARADA, kao i suštinske razlike između off line i internet poslova.

Početnici u internet poslu na samom početku treba da razgraniče neke osnovne stvari vezane za ove dve kategorije posla i promenu način razmišljanja vezano za internet poslove koji definitivno nemaju sličnosti sa principima i sistemom funkcionisanja offline posla.

Raditi internet posao a razmišljati i rezonovati kao da se radi o offline poslu vodi u neuspeh.

Both comments and pings are currently closed.

8 Responses to “Razlika između plate i zarade u internet poslu”

 1. Gorazd says:

  Milane bravo!!!!!! To si toliko dobro napisao i pogodio metu u centar, da cemo svi, koji radimo taj posao mnogo lakse novim clanovima objasniti bas to njihovo prvo pitanje: “Sta se tu radi i koliko se zaradjuje”. Hvala.

 2. Bravo Milane!
  Odličan tekst i odlično objašnjenje.
  Vjerujem da će nekima pomoći da otvore oči kada je u pitanju zarada na internetu.
  Lijep pozdrav,
  Bernard

 3. Veoma koristan tekst, sa vrlo preciznim objašnjenjem i opisanom razlikom u jednom i drugom načinu zarade. Ovo je jedan od kvalitetnijih tekstova koje sam pročitao na internetu na ovu temu. Odlično.

  Lijepi pozdrav!
  Krešimir

 4. Dejan says:

  Neuspeha imamo uvek u zivotu samo trebamo biti jaki NE odustati od cilja I sebe zadati vreme I postovanje strpljenja doci do pravog cilja

 5. Dejan says:

  Samo je vreme bitno u svoj zivot treba postovati sat minute gubitak vremena I razmisljanja divide do raznih cinjenica I stvari Sta dalje raditi u svoj zivotu kako stici do savrsenstva..Jedina stvar u zivotu NE gubi vreme NE gubi reci vec kreni ka uspehu..